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July 19, 2011 
 
OFFICIAL OPINION 2011-5 
 
The Honorable Dan J. Leonard 
Indiana House of Representatives 
200 W. Washington St. 
Indianapolis, IN  46204 
 
RE:  Cemetery Perpetual Care Funds 
 
Dear Representative Leonard: 
 
You recently asked whether Cemetery Perpetual Care Funds established under Ind. Code Chpt. 
23-14-48 are subject to Ind. Code Chpt. 30-2-12 (“the Uniform Management of Institutional Funds 
statute.”) 
 

BRIEF ANSWER 
 
The Uniform Management of Institutional Funds statute does not apply to a cemetery perpetual 
care fund for a cemetery organized and having its first burial after March 6, 1953.   It would apply 
to a perpetual care fund established prior to that date if the fund is not administered by an outside 
trustee.  Regardless of the date of establishment, a cemetery perpetual care fund must comply with 
the Indiana Uniform Prudent Investor Act (Ind. Code Chpt. 30-4-3.5). 
 

ANALYSIS 
 

The statutory requirements for administration of cemetery perpetual care funds vary depending on 
the date the fund was established.  For a cemetery organized and having its first burial after March 
6, 1953, Ind. Code § 23-14-48-4 and Ind. Code § 23-14-48-5 require that the cemetery owner 
deposit the fund in a financial institution, and designate the financial institution as trustee of the 
fund.  Those trust funds are not subject to the Uniform Management of Institutional Funds statute. 
The Uniform Management of Institutional Funds statute governs endowments and other charitable 
funds that are managed by the institution rather than an outside trustee such as a  financial 
institution.  Prior to 2007, the statute applied only to college and university endowments, non-
profit endowments valued at ten million dollars or more, and community foundations.  Public Law 
226-2007 expanded the scope of the statute to include “institutional funds” held by a charitable 
institution exclusively for charitable purposes.  Ind. Code § 30-2-12-1.3 defines “charitable 
purpose” broadly to include “any other purpose the achievement of which benefits the 
community.”  Although the maintenance of a cemetery is not obviously a “charitable purpose,” 
Ind. Code § 23-14-50-2 states that cemetery perpetual care funds established under Ind. Code Chpt. 
23-14-48 are considered to be for a charitable purpose, specifically, “(1) the discharge of a duty 
due from the person or persons contributing to the fund to the person or persons whose remains 
are or will be interred in the cemetery; and (2) for the benefit and protection of the public by 
preserving, beautifying, and keeping cemeteries from becoming places of reproach and desolation 
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in the communities in which they are situated.”   The second purpose in particular brings cemetery 
care funds under the definition of “charitable purpose” in Ind. Code § 30-2-12-1.3. 
 
Although cemetery perpetual care funds are held for charitable purposes, the Uniform 
Management of Institutional Funds statute does not apply to those funds if they are held by an 
outside trustee.  Ind. Code § 30-2-12-6(1) excludes from the definition of “institutional fund” a 
fund held by a trustee that is not an institution as defined in Ind. Code § 30-2-12-5.  Ind. Code § 
30-2-12-5 defines “institution” as follows:  
 

(1) A person, other than an individual, that is organized and operated exclusively 
for charitable purposes. 
(2) The state, including any agency or instrumentality of the state, or a unit of 
local government to the extent that the state or unit holds funds exclusively for 
charitable purposes. 
(3) A trust that has only charitable interests, including a trust: 
        (A) that previously had both charitable and noncharitable interests; and 
        (B) the noncharitable interests of which were previously terminated.   
 

A financial institution acting as trustee of a cemetery fund is not an institution.  Therefore, a 
cemetery perpetual care fund that is in a trust administered by a financial institution is not subject 
to the Uniform Management of Institutional Funds statute.  The statute does not apply to any fund 
established after March 6, 1953, as well as funds established prior to that date if they are in a trust 
administered by a financial institution or other entity that is not an “institution” as defined in Ind. 
Code § 30-2-12-5.  
 
A cemetery perpetual care fund established prior to March 6, 1953 could be administered by a 
trustee that is a non-profit entity, for example, by the cemetery or cemetery association.  Such a 
fund would come within the scope of Ind. Code Chpt. 30-2-12, and must be administered in 
compliance with the terms of that statute.  
 
Regardless of the date it was established, and regardless of the type of trustee, a cemetery perpetual 
care fund must comply with the Indiana Uniform Prudent Investor Act (Ind. Code Chpt. 30-4-3.5).  
The Indiana Uniform Prudent Investor Act governs trust administration generally, and it applies 
to both charitable and non-charitable trusts.  It expressly applies to “a trustee or escrow agent, 
acting as a fiduciary of … a perpetual care fund or an endowment care fund established under IC 
23-14-48-2.”  Ind. Code § 30-4-3.5-1(c).  Funds established prior to March 6, 1953, and 
administered by a trustee that is a non-profit entity must comply with both the Uniform 
Management of Institutional Funds statute (Ind. Code Chpt. 30-2-12) and the Indiana Uniform 
Prudent Investor Act (Ind. Code Chpt. 30-4-3.5).   
 
 

CONCLUSION 
 

The Uniform Management of Institutional Funds statute applies to a cemetery perpetual care fund 
only if it is managed by a charitable institution, which could include only certain funds established 
prior to March 6, 1953.  The statute would not apply to any fund established after that date, because 
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such a fund must be managed by a financial institution.  All cemetery perpetual care funds 
established under Ind. Code § 23-14-48-2 must comply with the Indiana Uniform Prudent Investor 
Act (Ind. Code Chpt. 30-4-3.5).  
 

Sincerely, 
 
Gregory F. Zoeller 
Attorney General 
 
Donna Stolz Sembroski 
Deputy Attorney General 


