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January 9, 2013 
 
OFFICIAL OPINION 2013-2 
 
Mr. Bruce A. Hartman, CPA 
State Examiner 
State Board of Accounts 
302 W. Washington St., Room E418 
Indianapolis, IN 46204 
 
RE: Disbursement of county funds with county council appropriation 
 
Dear Mr. Hartman: 
 
You requested an opinion from our office regarding the disbursement of county funds without an 
appropriation by the county council. Specifically, you asked whether a board of county 
commissioners, by use of home rule powers in Ind. Code Chpt. 36-1-3, may adopt an ordinance 
that would be sufficient to be an exception under Ind. Code § 36-2-5-2(b) that would allow a 
county to disburse monies without appropriation by the county council. Your opinion request 
included an example of a local ordinance that purports to authorize ongoing disbursement of funds 
from an Information Technology Fun without county council approval or appropriation. We have 
reviewed the relevant authorities in this regard and concluded that, despite the fact that local 
governments have broad home rule powers, such an ordinance is not permissible under Indiana 
law.  
 

BRIEF ANSWER 
 
Ind. Code § 36-2-5-2(b) provides that “money may be paid out of the [County] treasury only under 
an appropriation made by the [County] fiscal body, except as otherwise provided by law.” A board 
of county commissioners may not create an exception to the appropriation requirement in Ind. 
Code § 36-2-5-2(b) by passing an ordinance under home rule powers granted by Ind. Code Chpt. 
36-1-3. Such an ordinance is not within the scope of exceptions “otherwise provided by law.” 
 

ANALYSIS 
 

Indiana’s Home Rule Act, codified at Ind. Code Chpt. 36-1-3, grants to units of local government 
“all the powers they need for the effective operation of government as to local affairs.” Ind. Code 
§ 36-1-3-2. The Home Rule Act abrogates Indiana’s long-standing rule of strict construction in 
reviewing the authority of local units of government. Ind. Code § 36-1-3-3. 
 
The Office of the Attorney General has issued previous opinions recognizing a local unit’s 
authority to act under the Home Rule Act (see, for example, 2003 Ind. Att’y Gen. Op. No. 01: 
“Distribution of County Option Income Tax”; 2003 Ind. Att’y Gen. Op. No. 06: “Smoking bans”; 
2003 Ind. Att’y Gen. Op. No. 07: “Political subdivision establishment of Rainy Day Funds”). We 
cannot conclude, however, that the proposed ordinance at issue here is authorized by the Home 
Rule Act. 
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Ind. Code § 36-2-5-2(b) provides that the “[t]he county fiscal body shall appropriate money to be 
paid out of the county treasury, and money may be paid out of the treasury only under an 
appropriation made by the fiscal body, except as otherwise provided by law.” The appropriation 
requirement in Ind. Code § 36-2-5-2(b) is a state check on the expenditure of public funds by 
county government. See Board of Commissioners of Allen County v. State ex. rel Lockhart, 23 
N.E.2d 494, 498 (Ind.1939). As such, “the system [of appropriations] should not be set aside nor 
curtailed except by a statute which clearly shows such intention of the legislature.” See Id 
(emphasis supplied). An ordinance passed by a county board of commissioners cannot be said to 
represent the intention of the state legislature. 
 
The state legislature has in fact enacted two exceptions to the appropriations rule in Ind. Code § 
36-2-5-2(b). One for food stamp payments made under Ind. Code § 12-13-7-6(c) and one for 
incentive payments paid to counties for the enforcement and collection of child support rights 
under Ind. Code § 31-25-4-23. There is currently no exception in state law for the purchase and 
maintenance of IT system equipment. In turn, the Clark County Board of Commissioners cannot 
avoid the appropriations requirement by passing Ordinance No. 30-2012. An appropriation is 
necessary for the subject expenditures. 
 
Supposing the phrase “unless otherwise provided by law” is ambiguous as to what law it pertains, 
courts will interpret the words in a “logical manner consistent with the statute’s underlying policy 
and goals.” See Fort Wayne Patrolmen’s Benevolent Association, Inc. v. City of Fort Wayne, 903 
N.E.2d 493, 497 (Ind. Ct. App. 2009). In cases of ambiguity courts will “presume the legislature 
intended logical application of the language used in the statute, so as to avoid unjust or absurd 
results.” See id. Here it would be absurd to interpret “unless otherwise provided by law” to mean 
an ordinance passed by a county board of commissioners. If this were the interpretation applied to 
Ind. Code § 36-2-5-2(b) counties could categorically avoid the appropriation requirement by 
passing exceptions for every item in the county budget. This would not promote the intent of the 
legislature in passing Ind. Code § 36-2-5-2(b) as a check on the expenditure of public funds by 
county government through a system of appropriations. 
 
Finally, the revolving fund established by Ordinance No. 30-2012 conflicts with the appropriation 
requirement in Ind. Code § 36-2-5-2(b). Under Indiana law, a local ordinance that conflicts with a 
statute passed by the General Assembly is void. See e.g. City of Gary v. Indiana Bell Telephone 
Co., Inc., 732 N.E.2d 149 (Ind. 2000); Uhl v. Liter’s Quarry of Indiana, Inc., 384 N.E.2d 1099 
(Ind. Ct. App. 1979); State v. Winterrowd, 91 N.E. 956 (Ind. 1910). This limitation on the exercise 
of authority by a local unity of government is also recognized in the Home Rule Act, which 
provides that “[i]f there is a constitutional or statutory provision requiring a specific manner for 
exercising a power, a unit wanting to exercise the power must do so in that manner.” Ind. Code § 
36-1-3-6(a). As discussed above, Ind. Code § 36-2-5-2(b) requires appropriations to be made by 
the county fiscal body, so efforts by the Clark County Board of Commissioner to change this 
statutory requirement must fail. 
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CONCLUSION 
 
An ordinance enacted by a board of county commissioner purporting to authorize expenditures 
from an information technology fund without associated appropriations by the county council is 
not permissible under Ind. Code § 36-2-5-2(b). Such an ordinance is not within the possible 
exclusion from the general rule requiring appropriation by the county fiscal body (the county 
council) expressed in the phrase “except as otherwise provided by law.” Neither is the ordinance 
sanctioned under the Home Rule Act inasmuch as its terms conflict with the statutory requirements 
concerning appropriations under Ind. Code § 36-2-5-2(b). Expenditures may not be made from 
such a fund unless they have been authorized by an appropriation of the county council. 
 

Sincerely, 
 

Gregory F. Zoeller 
Attorney General 

 
Philip Thompson 
Deputy Attorney General 

 


